Poolen is duurzaam

Duurzaamheid

PCT dringt het eenmalige gebruik van pallets terug en geeft u de kans om over te schakelen naar pallets voor meermalig gebruik. Dat doen wij met ons PCT Online-platform: Collection & Delivery – Matching, gekoppeld aan e-Credits. Met ons platform kunnen palletgebruikers samen met hun toeleveranciers en klanten een eigen ‘palletpool’ opzetten en zo het duurzaam gebruik van pallets promoten.

Wetgeving 

PCT sorteert voor op nieuwe wettelijke ontwikkelingen vanuit Brussel voor de verpakkingsindustrie; het terugdringen van de CO2 footprint en meer aandacht voor de circulaire economie.  Re-use, repair, recycle zijn de uitgangspunten van de nieuwe Brusselse verpakkingsconvenant – PPWD. Daarnaast voldoet u aan minimaal 5 van de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties.


EPAL & PCT

We hebben nauwe banden met de EPAL-organisatie en maken gebruik van de depots die onder de EPAL-licentie werken. Samen hebben we de doelstelling om het systeem van open pooling te promoten. Met het netwerk van EPAL International én het eigen PCT-netwerk zijn er duizenden depots en droppoints. Daarom is het altijd mogelijk om met Collection en Delivery een goede aansluiting op het Matching proces te krijgen. 

Als u de eenmalige pallets met Collection heeft geretourneerd en de ontvangen e-Credits gaat inzetten om meermalige pallets te gaan gebruiken, heeft dit voordelen voor de hele keten. Naast eigen gebruik kunt u de e-Credits in uw saldi ook ter beschikking stellen van derden. 

PCTO maakt het mogelijk om alle stappen digitaal vast te leggen. Ook de facturatie (self-billing) en alle andere communicatie vindt plaats in de cloud. Deze is voor iedere gebruiker op ieder moment inzichtelijk en transparant. 


Een europallet = duurzaam: elk jaar worden twee miljoen gerenoveerde pallets nog meerdere keren gebruikt.

Houten europallets kunnen zo’n 7 a 8 keer worden gebruikt! Uiteindelijk wordt een versleten pallet gebruikt als energie voor bijvoorbeeld verwarming. Pallets worden verzameld in de centrale magazijnen van palletdepots, handel en de industrie en uiteindelijk vervoerd naar een verwerkingslocatie. Vaak helpt een robotlijn bij het sorteren van de pallets, maar soms is dit ook nog handmatig werk. Na het sorteren worden de pallets die gerepareerd kunnen worden gerepareerd en opgeslagen. De pallets die niet gerepareerd kunnen worden, worden gerecycled als houtsnippers voor bijvoorbeeld brandstof voor energieproductie. Een klant kan kiezen uit ongeveer 50 verschillende pallettypes, waarvan de europallet de meest voorkomende en een van de duurzaamste is.

Weetje. Er is één kubieke meter hout nodig om ca. 22 nieuwe europallets te maken; één kubieke meter hout kan echter worden gebruikt om 150 gerecyclede eurolaadpallets te repareren.


Voorkom palletstress! Pallet Control Tower is de Europese standaard en hét platform voor Collection & Delivery door Matching voor europallets en andere RTI’s. We faciliteren open pooling van A tot Z. En maken pallet logistiek weer beheersbaar.Voordelen

Verlaag uw CO2 footprint 

Met PCT Online wordt veel zichtbaar inclusief de zogenoemde verborgen kosten die niet direct te kwantificeren zijn, maar die bij een moderne bedrijfsvoering steeds belangrijker worden. Stop onnodig heen en weer geschuif van pallets.

Betere samenwerking in de supply chain 

Een supply chain systeem dat partners, leveranciers en logistieke dienstverleners met elkaar verbindt, maakt het makkelijker voor organisaties om samen te werken. Wanneer problemen rechtstreeks met partners aangepakt worden, lost u ze sneller op, zijn de kosten lager, heeft u tevreden klanten en lopen minder mensen weg. Neem uw logistieke ketenverantwoordelijkheid! 

End-to-end inzicht in de supply chain 

Met inzicht in de volledige supply chain, inclusief leveranciers, fabrikanten, transporteurs, magazijnen en externe logistieke partners (3PL’s), kunnen bedrijven proactief hun supply chains beheren, waardoor risico’s en kosten afnemen. En meer duurzaamheid gegarandeerd is.   

Correctere prognoses en besluitvorming 

Data kan worden geaggregeerd, gekoppeld en uitgebreid via ‘predictive analytics’. Dat leidt tot betere, meer geautomatiseerde besluitvorming en zelfcorrectie. Uiteindelijk resulteert dit in efficiëntere processen en minder verspilling. Weer een reductie van uw CO2 footprint.  

Meer flexibiliteit in de supply chain 

Flexibele supply chains bewegen mee als er iets onverwachts gebeurt. Deze flexibiliteit zorgt voor betere klantervaringen, snellere responstijden en in het algemeen een efficiëntere supply chain. Zeker in tijden waarin personeel schaarser en duurder wordt.

Optimale voorraadniveaus 

PCTO biedt inzicht in de voorraad van het hele netwerk, zodat bedrijven kunnen beschikken over wat ze nodig hebben, waar ze dat nodig hebben en wanneer ze dat nodig hebben. Ze verhogen de winst en de omloopsnelheid van de voorraad en zorgen dat er minder voorraad- en materiaaltekorten optreden. 

Klaar voor de toekomst van palletpooling?