Actueel
|
05/12/2023
Due to 24/7 online PCT platform no more palletstress and optimizing pallet management

Efficiënt duurzaam palletbeheer dankzij PCT Online: het verhaal van Adrienne, logistics manager bij een grondstoffenproducent.   

In de wereld van toeleveranciers zijn er maar weinig dingen zo triviaal als discussies over palletsaldi met klanten. Als we eindelijk tot overeenstemming komen over deze saldi, begint de volgende uitdaging: hoe kunnen we de balans handhaven? In Nederland lukt dit nog wel, maar zodra we naar onze internationale partners kijken, stapelen de problemen zich op, aldus logistics manager Adrienne. 

Gelukkig hebben we een effectieve oplossing gevonden met de introductie van Pallet  Control Tower Online (PCTO), 24/7 beschikbaar via de ‘cloud’. Als leverancier hebben wij nu, samen met onze klanten, toegang tot ons gezamenlijk saldo van BTW-vrije e-Credits. Deze e-Credits zijn gebaseerd op blokchaintechnologie, dus ‘safe’. We hebben samen afspraken gemaakt over hoe we omgaan met de palletstromen en de daarmee gepaard gaande kosten. We hebben gekozen voor een systeem waarbij degene die kosten maakt ook verantwoordelijk is voor betaling. De opbrengsten van het retourneren worden teruggestort in ons gezamenlijke BTW-vrije e-Credits saldo.  

e-Credits

In de praktijk werkt dit als volgt: voor elke afgeroepen pallet wordt 1 e-Credit van ons saldo afgeschreven, terwijl wij de transportkosten voor onze rekening nemen. Onze klant ontvangt onze goederen op de juiste pallets en laat deze daarna via PCT Online ophalen. Een  depot neemt de pallets in ontvangst, sorteert ze en brengt de eventuele bijbehorende kosten in rekening bij onze klant. Het proces van Collection, Delivery en Matching. Het e-Credits saldo wordt vervolgens aangevuld met de e-Credits welke de waarde van de ingeleverde pallets vertegenwoordigen. Omdat de e-Credits BTW-vrij zijn is er ook geen gedoe met verrekeningen tussen de verschillende landen. Overigens werkt het platform zelfs met onze klanten en leveranciers in Azië en Amerika.  

Op elk moment kunnen we controleren of er voldoende pallets zijn teruggestuurd. Als onze klanten niet genoeg pallets retourneren, kunnen ze e-Credits kopen bij PCT Online om het saldo recht te trekken. Dit proces verloopt volledig transparant. Onze afspraak betreft de virtuele ruil van een pallet vs een e-Credit. Dit is eenvoudig te volgen, het virtuele ruilen kunnen we voor- of achteraf doen van de fysieke levering van goederen. 

Dankzij het PCTO kunnen we nu moeiteloos onze pallets inleveren zonder dat er een discussie tussen mij en mijn klant ontstaat. Mocht er toch een geschil ontstaan, dan wordt dit afgehandeld door de accountmanager van PCT en ben ik hierin geen betrokken partij. 

Kostenoptimalisatie

Op deze manier dragen we niet alleen bij aan de optimalisatie van de supply chain, maar besparen we ook onnodige kosten en dragen we bij aan een duurzamer businessmodel. Het verminderen van verspilling en efficiënter gebruik van grondstoffen is essentieel voor een duurzame toekomst. PCT Online helpt ons precies dat te bereiken. 

Als logistics manager bij een producent van grondstoffen, ben ik enthousiast over de positieve impact die dit platform heeft op onze bedrijfsprocessen en duurzaamheidsinspanningen. Het laat zien hoe samenwerking en innovatie in de supply chain een wereld van verschil kunnen maken. We zijn klaar voor een slimmere, duurzamere toekomst, en PCT Online speelt een cruciale rol in ons succesverhaal.