Actueel
|
14/11/2023

Waarom de BTW-vrije ‘e-Credit’ het centrale draai- en ankerpunt van PCT Online is.

De e-Credit is een door PCT, op basis van blokchaintechnologie, ontwikkelde valuta- en verrekeneenheid voor het aanschaffen, inleveren of aanvullen (‘virtueel ruilen’) van uw palletvoorraden. We noemen dat Collection, Delivery en Matching.

Hoe komt de e-Credit tot stand?

1 e-Credit staat gelijk aan 1 Europallet, is binnen en buiten Europa BTW-vrij (!) en is gekoppeld aan de EUWID-prijsindex voor pallets. De waarde van de e-Credit wordt bepaald als een gewogen gemiddelde van de laagste en de hoogste EUWID-waarde in de drie afgelopen zes-wekelijkse perioden. Deze waarde wordt als basis genomen voor de verrekening of boeking van de e-Credit op het moment van inleveren of opvragen. Meer info over EUWID vindt u hier: https://www.euwid-wood-products.com.

Waarvoor wordt de e-Credit gebruikt?

Met de e-Credit schaft u dus als palletgebruiker pallets aan of verkoopt u overtollige pallets. Doordat uw internationale klanten en/of toeleveranciers ook gebruik maken van e-Credits ontstaat er een systeem dat zorgt voor optimalisering van de complete supply chain, in welke branche dan ook. Geen gedoe meer met handmatige verrekeningen.

Stel, u krijgt van diverse toeleveranciers goederen aangeleverd op ‘een-weg’ pallets en u heeft geen bestemming meer voor deze pallets verderop in de supply chain. Dan kunt u een Collectie-opdracht uitzetten en krijgt u hiervoor e-Credits vergoed. Het saldo e-Credits kunt u vervolgens zelf gebruiken of beschikbaar stellen aan toeleveranciers, om daarmee Europallets aan te schaffen, die weer worden gebruikt voor het vervoer van uw goederen. Als niet u maar uw toeleverancier de kosten voor de pallets betaald, is de e-Credit dus ook het uitgelezen middel om dit te verrekenen.

Over de overige kosten, bijvoorbeeld transport, maakt u zelf afspraken: voor wie zijn deze kosten? En betalen of verrekenen via e-Credits?

Heeft u wel een bestemming voor de pallets verderop in de keten dan kunt u e-Credits ook weer gebruiken om met uw klanten vergelijkbare afspraken te maken over het kopen, verkopen of matchen (‘virtueel ruilen’) van hun palletvoorraad. Zo ontstaat er een gezamenlijk saldo. In PCT Online worden alle stromen van en naar uw magazijnen, hubs, etc. geregistreerd. Er is dus altijd overzicht wie wat geleverd heeft en u heeft 24/7 inzicht in uw e-Credit saldo. Ook als uw klant uw pallets verkoopt kan het saldo e-Credits op uw account komen. Alles hangt af welke afspraken u heeft gemaakt. De e-Credit maakt het mogelijk.

Zaken doen met Amerika/Canada en Verre Oosten

De BTW-vrije e-Credit is ook het ideale middel als u wereldwijd zaken doet. Het ‘swappen’ van Europallets en GMA pallets, noodzakelijk voor het zaken doen van en naar Amerika/Canada, is mogelijk via het platform. Collection of Delivery opdrachten vanuit Amerika/Canada naar Europa en vice versa zonder gedoe tussen de continenten. Naar en van het Verre Oosten geldt hetzelfde met als bijkomend voordeel: een verschuiving van eenmalige pallets naar meerweg-pallets.

Waarom gebruik maken van EPAL Europallets?

Om de keten verder te optimaliseren werken we met het EPAL-assortiment, zoals de Europallet, die meerdere keren te gebruiken is. De EPAL Europallet heeft meer waarde dan een eenmalige pallet. Uw toeleveranciers kunnen dus uw e-Credits, al dan niet met bijgekochte e-Credits, gebruiken om hun palletvoorraad verder op te schonen en oude afgeschreven en/of beschadigde pallets in te leveren bij PCT. Er zijn meer dan 2.000 EPAL depots in Europa. Dus er is er altijd wel eentje in de buurt.
Collection, Delivery of Matching vindt dus altijd plaats via een EPAL depot in de buurt. Zo koopt of verkoopt u ook voor een decentrale hub, via de BTW vrije e-Credit, lokaal de meest geschikte pallets. Dat voorkomt ‘gesleep’ met pallets door Europa en is dus in vele gevallen kosten efficiënter.

Waarom EPAL depots profiteren van de e-Credit?

Ook EPAL depots/-fabrikanten/-handelaren kunnen e-Credits gebruiken om hun eigen palletstromen te optimaliseren. Stel u krijgt van een klant de opdracht om vanuit Engeland bij een decentrale hub in Hongarije 500 pallets te leveren. Dan kunt u natuurlijk met een vrachtwagen er naar toe rijden. Maar grote kans dat een concullega van u ter plekke een dergelijke voorraad heeft staan. Dan is het vele malen eenvoudiger om via PCT Online en de e-Credit een Delivery opdracht in te geven en de pallets ter plekke te laten leveren. Het bespaart in ieder geval CO2, vaak onnodige kosten en gedoe met Brexit-regels. Maar ook van Amsterdam naar Barcelona kan een dergelijke opdracht goed uitpakken.

Daarnaast kan het zo zijn dat u als EPAL depot/-fabrikant/-handelaar net te veel voorraad heeft. Dan kan een Collectie opdracht een uitkomst zijn. Wellicht dat een concullega wel behoefte heeft aan uw pallets. Ook dan gaat de verrekening via e-Credits. Bent u gevestigd in grensstreken dat is de uitwisseling van pallets via de e-Credit helemaal handig omdat u geen rekening hoeft te houden met de lokale BTW-regels en administratie.

Kortom.

Er zijn vele palletuitwisselsystemen; er is maar een Pallet Control Tower Online. En met onze BTW-vrije e-Credit lossen we de vele ‘hick ups’ van bestaande systemen op. Dankzij de e-Credit is er onbeperkte uitwisseling van Europallets zonder overbodige transporten, gaat u van decentrale naar centrale aansturing, brengt u palletstromen van en naar klanten en leveranciers 24/7 geautomatiseerd in kaart, is er geen discussie meer over de kwaliteit van pallets en ontstaat er een kosten efficiëntere supply chain. Als dat geen meerwaarde is…