Actueel
|
28/12/2023
Solid transportation of goods due to the EPAL europallet

Optimalisatie van palletbeheer met PCT Online: het verhaal van John, supply chain manager bij een grote retailer.  

John, supply chain manager bij een middelgrote retailorganisatie, stond John voor een uitdagend dilemma. Zijn Europese retailbedrijf opereert vanuit diverse hubs over het continent en was al geruime tijd op zoek naar een efficiëntere manier om met inkomende palletstromen om te gaan. Een groot deel van hun toeleveranciers leverde goederen op verschillende soorten pallets. Dat leidde tot verspilling, extra uitzoek- en sorteerwerk en dus meer kosten. De tijd was gekomen om deze inefficiënties aan te pakken, niet alleen om kosten te besparen, maar ook om duurzamer te opereren. 

Mijn startpunt was duidelijk: ik ging in gesprek met mijn toeleveranciers om te zien of we samen een oplossing konden bedenken. Onze toeleveranciers zaten met dezelfde soort uitdagingen. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat wij het voortouw moesten nemen en het voor toeleveranciers makkelijker moest maken om goederen op kwalitatief hoogwaardige pallets af te leveren, zonder moeilijke onderlinge verrekeningen. 

Oplossing

De oplossing voor dit complexe probleem komt met de introductie van PCT Online, 24/7 via de ‘cloud’ beschikbaar. Dit innovatieve systeem haalt overtollige pallets op bij onze Europese hubs. Ze noemen dat ‘Collection’. We worden beloond met BTW-vrije e-Credits als vergoeding. De e-Credit is gebaseerd op blokchaintechnologie. De gebruikte pallets worden tegelijkertijd door PCT doorverkocht aan handelaren die ze, soms na reparatie, weer als herbruikbare pallets doorverkopen.  

Wat opvalt, is dat PCT gebruik maakt van meerdere onafhankelijke Europese depots om pallets op te halen. Dat zorgt voor een eerlijke marktconforme prijs, zelfs als deze soms afwijkt van verwachtingen. Dit is begrijpelijk aangezien PCT een complex probleem oplost. Belangrijk voor ons is dat het systeem van afhalen door blijft gaan ook als de marktomstandigheden eens tegen zitten.  

e-Credits

Het saldo e-Credits dat we ontvangen, wordt deels beschikbaar gesteld aan onze, bij het PCT Online-platform aangesloten, toeleveranciers. Hiermee worden ze ‘beloond’ voor hun deelname en dragen ze bij aan het verminderen van discussies over ‘verkeerde’ pallets, ook bij andere klanten. Door het beschikbaar stellen van de e-Credits zijn zij ook in staat om over te stappen van eenmalige naar meermalige pallets.  

Overigens werkt het platform zelfs met onze leveranciers uit Azië en Amerika, 24/7 in de ‘cloud’. We laten daar EPAL Europallets ter plekke leveren via een zgn. Delivery-opdracht. Zo komen onze goederen in Europa aan op de juiste pallets. 

De overgang van de eenmalige pallet naar het gebruik van meermalige EURO-pallets heeft de hele supply chain aanzienlijk verbeterd. Deze gestandaardiseerde pallets maken de zaken overzichtelijker en garanderen kwaliteit. Een deel van deze pallets worden hergebruikt om klanten en leveranciers opnieuw te beleveren, terwijl de overblijvende pallets worden opgehaald; het proces van Matching. Hierdoor groeit het saldo aan BTW-vrije e-Credits.  

Voordelen PCT Online

De voordelen van deze optimalisatie zijn duidelijk. Er wordt minder tijd verspild aan het sorteren en opslaan van pallets, en de hele supply chain, inclusief toeleveranciers, profiteert van de afspraken. In feite besparen we samen kosten en dragen we bij aan een duurzamere toekomst door meer eenmalige pallets om te zetten in herbruikbare varianten. De “hidden costs” hebben we zo niet meer en de kosten die er nog wel zijn worden inzichtelijk en transparant.  

Het verhaal van John illustreert dat supply chain optimalisatie niet alleen economische voordelen oplevert, maar ook bijdraagt aan een meer duurzame toekomst. PCT Online helpt niet alleen John’s bedrijf om efficiënter te opereren, maar transformeert ook de hele supply chain naar een meer duurzame en kosteneffectieve operatie. Een mooi voorbeeld voor elke supply chain professional die streeft naar verbetering.