Actueel
|
20/02/2024
The new European PPWD promotes re-use, recycle and repair of packaging materials, such as pallets.

Reusable Packaging News: 10 vragen aan Bart Meijnen

Het Amerikaanse platform Reusable Packaging News interviewde Bart Meijnen, CEO Pallet Control Tower, over PCT Online. In 10 vragen een inkijk in het systeem en de voordelen voor de supply chain als het gaat om stressvrij palletmanagement voor bedrijven.

1. Wat zijn enkele van de frustraties in de supply chain met betrekking tot pallets of andere RTI’s, die Pallet Control Tower bedrijven kan helpen oplossen?

Op basis van meer dan 20 jaar ervaring weten we dat het niet “in control” zijn van palletstromen een steeds belangrijker probleem wordt bij grotere palletgebruikers. We noemen dat palletstress. Niet weten welke pallets in je bezit zijn, niet weten welke pallets waar staan, onderlinge berekeningen in Excel die niet kloppen, niet weten wat de waarde van je palletvoorraad is, etc. Zowel uit het oogpunt van duurzaamheid als uit kostenoogpunt (en boekhouding) is het belangrijk om ‘in control’ te zijn. Vrachtwagens met lege pallets die het halve continent doorrijden is niet langer acceptabel. Of  voor duizenden euro’s/dollars ‘verloren’ pallets afschrijven is ook niet gewenst. En pallets voor eenmalig gebruik kunnen echt niet meer.

2. In het kort, wat is Pallet Control Tower en hoe pakt het deze frustraties aan?

PCTO is een 24/7 online platform dat het Collection en Delivery proces van Europallets en andere RTI’s in heel Europa/Verenigde Staten/Azië op elkaar afstemt. We doen dit met een onderliggend e-creditsysteem, BTW vrij (!), en volgen de onafhankelijke EUWID-index voor de meest actuele prijstrends.

Met PCTO heeft elk bedrijf, of beter nog een netwerk van bedrijven (de keten), de mogelijkheid om over te stappen van pallets voor eenmalig gebruik naar pallets voor meermalig gebruik. We doen dat ook voor RTI’s. Maar ook als je al Europallets gebruikt, levert PCTO toegevoegde waarde. Met Collection (kopen) & Delivery (verkopen) – matching – en de e-Credit profiteert iedereen in de keten. Het afhandelen van transacties wordt eenvoudiger en transparantie betekent minder discussies met alle betrokken partijen. Onderlinge saldi kunnen eenvoudig worden verrekend met e-Credits. In geval van discussie kunnen onze regionale account- en kwaliteitsmanagers een oplossing bieden. Onze 24/7 logging zorgt voor nauwkeurige gegevens. En PCTO is aan te sluiten op de meeste EMS- en WMS-systemen.

We anticiperen op de nieuwe richtlijn voor verpakkingsafval (PPWD) uit Brussel, die ook van invloed zal zijn op de export van de VS naar Europa. Dit alles om frustraties weg te nemen en een duurzamere samenleving te krijgen. Kortom: om de supply chain soepeler te maken.

3. Kunt u enkele voorbeelden geven van fictieve of echte cases waarbij PCT klanten zou helpen?

Er staan meerdere voorbeelden op onze LinkedIn-pagina maar ook op onze website, zoals: “Efficiënt palletbeheer en duurzaamheid dankzij PCTO” en “Optimaliseren van palletbeheer met PCTO: Het verhaal van John, supply chain manager bij een retailer.”

Onlangs nog gaf een grote non-food retailer, met meerdere hubs in Europa, opdracht voor de inzameling van 30.000 Europallets. De opdracht werd uitgevoerd door een palletdepot in een buurland. De hele transactie werd geautomatiseerd door het systeem uitgevoerd. De door de non-food retailer “verzilverde” e-Credits worden gebruikt om Europallets te kopen in een ander land voor een andere hub van deze non-food retailer.

4. Wat is een ‘e-Credit’ en hoe werkt dat?

Een e-Credit is een virtuele rekeneenheid (vergelijkbaar met valuta) en vertegenwoordigt de waarde van 1 gebruikte Europallet in A-kwaliteit. De waarde in euro’s (of dollars) is gekoppeld aan de onafhankelijke index van de Duitse EUWID (www.euwid.de).

e-Credits zijn vrij overdraagbaar tussen de saldi van alle PCTO-gebruikers. Ze worden bijgeschreven op het saldo na Collection, gedebiteerd bij Delivery en gebruikt op de Rekening Courant van een transporteur. Daarnaast kunnen e-Credits worden teruggekocht van PCT.

De e-Credits zijn niet BTW-plichtig en lossen ook de internationale BTW-kwestie op die kleeft aan Collection & Delivery.

5. Waarom vond u het belangrijk om de EUWID-indexprijzen te gebruiken voor PCT?

De EUWID is een internationaal gerespecteerde standaard voor het bepalen van de waarde van gebruikte europallets in verschillende categorieën. De EUWID wordt elke zes weken vastgesteld door een onafhankelijk instituut op basis van de actuele prijsontwikkelingen in de markt. Het geeft ook nog steeds de mogelijkheid om “virtueel” te ruilen. Eén pallet voor één e-Credit.

6. Welke soorten bedrijven of supply chains hebben baat bij PCT?

Iedereen die pallets gebruikt in de supply chain heeft baat bij het platform. Zowel palletdepots/fabrikanten/handelaren als transporteurs en distributiecentra als palletgebruikers, in elke branche.

7. Als er kwesties zijn met betrekking tot verzonden en ontvangen aantallen, hoe wordt dit dan opgelost?

In eerste instantie is het aan de partijen om geschillen onderling op te lossen. Zo biedt het systeem de mogelijkheid om foto’s te uploaden om als bewijs te presenteren. Ultimo, een van onze accountmanagers zal de locatie bezoeken om een kijkje te nemen en een mening/oordeel te geven op basis van feiten.

8. Wat is jullie huidige marktgebied en zou het kunnen werken in andere delen van de wereld zoals Noord-Amerika?

Het systeem is ontwikkeld voor de Europese markt, maar werkt ook voor de Amerikaanse markt. Waar Amerikaanse pallets moeten worden omgewisseld voor Europese pallets. Maar ook waar in de Amerikaanse markt een verstoring in de logistieke ketens optreedt omdat de waarde van “verloren” pallets een materiële kwestie wordt tussen partijen. Of simpelweg omdat palletgebruikers snel, gemakkelijk of duurzaam pallets willen kopen of verkopen tegen de beste voorwaarden. PCT werkt lokaal, in Europa, Noord-Amerika of Azië, maar biedt ook de mogelijkheid om intercontinentaal te gaan vanwege de USP van het e-Credit.

9. Wie zijn de partijen achter PCT en welke ervaring brengen zij in? 

Achter PCT staan drie grote Nederlandse/Europese palletbedrijven met een schat aan ervaring in palletproductie, reparatie, handel en pooling. Jaren geleden merkten zij de frustraties en stress van een slechte palletadministratie en stagnerende palletstromen. Vooral tijdens de Corona pandemie toen de prijzen van Europallets stegen tot € 25 per pallet. Maar ook het feit dat Europa zich inzet voor Repair, Re-use en Recycle van verpakkingsmaterialen was een van de redenen om PCT Online te starten.

10. Wat is uw call-to-action voor bedrijven die frustraties ervaren rondom palletlogistiek en -administratie?

Word lid van ons systeem. Inschrijven is gratis. Door een account aan te maken en je gegevens in te vullen, kun je direct een Collection of Delivery opdracht plaatsen. Ook als je bijvoorbeeld een handelaar bent die Europallets zoekt. En het is vooral handig als je een bedrijf bent met meerdere hubs in meerdere landen of staten. Met de e-Credit kun je saldi tussen hen uitwisselen.